Vormen van training


DUURLOOP
FARTLEK
INTERVAL
BAAN

Er zijn verschillende vormen van training die je kunt toepassen om een goede loper(ster) te worden. Maar vooral ook om meer te kunnen genieten van de loopsport.

Wanneer je alleen maar lange of rustige duurlopen doet; zoals het merendeel van het Nederlandse loperslegioen die een vast rondje loopt om lekker te genieten, en weer een ander die het rondje steeds sneller wil lopen om maar op het horloge te kunnen kijken of het weer harder ging.

De eerste loper zal op zijn niveau blijven er er niet alles uit halen wat in zijn mogelijkheden zit. De tweede loper zal overtraind of geblesseerd raken en hierdoor het plezier verliezen wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Er zijn verschillende vormen van trainingen. Hier wil ik ze nader toelichten wat betreft soort, omvang en intensiteit die bij een training hoort. 

Zie de linken hier boven met de verschillende tranigsvormen. Hieronder heb ik voor beginners  heb ik een schema gemaakt wat er voor zorgt dat je in 13 weken een 5 kilometer kunt hardlopen zonder te wandelen.  
Wel is het erg belangrijk dat je weet wat er gaat gebeuren wanneer je begint met dit schema te  trainen.Hiervoor heb ik het een en ander op deze site gezet.
Mijn advies is om dit eerst goed door te lezen alvorens te beginnen met het schema. 
Kijk hier voor de Trainingsleer.
Klik hier voor het schema voor beginners
.

Ook is het erg belangrijk dat je rek en strek oefeningen gaat doen tijdens de warming-up. 
Kijk hier voor de rekoefeningen pagina.
De manier van lopen is ook erg belangrijk. Probeer een goede loop techniek onder de knie te krijgen. Een looptrainer kan u wijzen op de fouten die je als beginner vaak gemaakt worden. Ben je niet aangesloten bij een loopgroep dan heb ik hier een pagina met enkele loop scholingsoefeningen die je kunnen helpen om een goede looptechniek te krijgen.  Kijk hier voor de loopscholing.   

Veel succes Gerrit Voortman

 

- Powered by aXtion 2007 -

  
logo-gerrit 
word ondersteund door 

asics